Beskonačna ljubav

Prsten, beskonačna linija, krug koji znači “zauvek”, simbolizuje večnost. Dati ženi prsten znači večnu i besmrtnu ljubav.

Pretpostavlja se da najstariji pomen o razmeni prstena tokom venčanja potiče još iz drevnog Egipta, gde su trsku ili rogoz uplitali u prstenje koje su žene nosile tokom ovih svečanosti. Materijal od kojeg je pravljeno prstenje u prošlosti nije bio dugotrajan i uskoro je bio zamenjen materijalima kao što su koža, kost ili slonovača.


Venčani prsten, burma, se nosi na domalom prstu zbog uverenja da se jedino u ovom prstu nalazi vena koja dolazi direktno iz srca. Zbog ovog žene i verenički prsten nose na ovom prstu, kao dokaz bliskosti srcu, a nakon dobijanja burme, verenički prsten se pomera dok njegovo mesto zauzima burma.

Najčešće birani material za burme je zlato, belo, žuto, dvobojno, sa cirkonima. Poznato je da zlato kao materijal traje večno, a u poslednje vreme su najpopularnije zlatne burme kombinovane od dve vrste zlata. Srebro je nežan materijal i brzo i lako se haba. Prednost srebrnih burmi je što su znatno povoljnije u odnosu na zlatne. Platina je jedan od najčistijih metala koji se koristi za izradu burmi, a smatra se i najluksuznijim metalom. Platina ne bledi i ne gubi sjaj.

  • pinterest
  • linkedin